2011. január 23., vasárnap

Chandlers Ford







Gondoltam felteszek pár képet , egy kis ízelítő. :-)
Nagyon szép környék,és nyugodt. Sőt ,mint kiderült arrafelé a legbiztonságosabb is. Chandlers Ford kb. 8percre van Southampton-tól(autóval).
Southampton Nagy-Britannia egyik legrégibb kikötővárosa, 217 000-en lakják, a környező kisebb településsekkel együtt több mint 400 000 lakosa van. Különösen alkalmassá teszi hajózásra a dupla-dagály jelensége. A világ - megkockáztatom - leghíresebb hajója, a Titanic is Southamptonból futott ki 1912. április 10-én. Ezzel együtt nincs különösebben nagy Titanic-kultusz. Az 1960-as évektől kezdve úgy tűnt, a vízi személyszállítás csillaga leáldozóban van, az emberek inkább repültek, mint hajóztak. Sorra zárták be a régi dokkokat. Az utóbbi tíz évben azonban újra divatba jöttek a nagy óceánjáró luxushajók, a Queen Mary 2, Queen Victoria, Queen Elisabeth 2 gyakran megfordul a kikötőben, érdemes megcsodálni őket(Hankával megnéztük az egyiket,mikor elhagyta a kikötőt,iszonyú sok ember várta távcsővel az indulást). Amúgy a tengerparton nincs egyéb látványosság, főleg konténerdokkokat találni.
Southampton elnyerte a Zöld város címet, és méltán büszke rendezett parkjaira. A város központjában öt kisebb, szép park található. Március végén, áprilisban telis tele vannak virágokkal, és itt szerencsére még senkinek sem jutott eszébe leszüretelni mondjuk a tulipánokat, majd két sarokkal arrébb árusítani. A relatív jó közbiztonság megőrzése érdekében a város vezetése csak nagyon mérsékelten szorgalmazza a turizmus fejlesztését, két egyetemének (University of Southampton, Solent University) köszönhetően azonban mégis pezseg az élet, persze nem fővárosi mértékkel mérve.
Rengeteg külföldi él a városban. Nagyon sok ázsiai (indiai, pakisztáni, bangladesi, koreai, vietnámi) él itt, szívesen jönnek a japánok és a kínaiak is tanulni. Európából elsősorban diákok érkeznek ide, illetve a lengyelek is nagyon megkedvelték Southamptont.(lásd a takarítólányainkat is :-),ők is lengyelek) Mára már a lakosság majd tíz százaléka lengyel. A boltokban sok lengyel élelmiszert lehet kapni, a bankokban kapkodnak a lengyel tolmácsok után.) - na ezt az infót nem saját kútfőböl szültem :-D,olvastam róla......ez nekem is új! :-)
Na most jöttem rá,hogy itt Chandlers Fordban nevelkedett a Coldplay nevű banda dobosa, Will Champion. :-D Hahhhhh, húúú de fontos infó volt! :-D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése